Alergie a intolerance
Jídlo nemusí přinášet jen pocit uspokojení. Někdy si před jídlem místo věty: ,,Na tohle mám chuť," musíte říct: ,,Tohle mi udělá dobře". Toto pravidlo aplikujte zejména v případech, kdy máte podezření na potravinovou alergii nebo intoleranci při opakujících se potížích.
Alergeny jsou všude kolem nás. Imunitu a odolnost si pěstujeme od narození, nicméně predispozice k určitým alergiím nebo intolerancím si nosíme ve svých genech. Potravinové alergie jsou velmi komplexní děje spojené s nepřiměřenou reakcí imunitního systému na určitou potravinu. Potravinové alergeny vyvolávají vedlejší reakce a projevy mohou být různé, od kožních reakcí po respirační potíže až anafylaktický šok.
Výskyt alergií je podmíněn nejen genetickou predispozicí, ale zároveň i životním stylem. Konkrétně největší roli hraje výběr nevhodných potravin či bezdůvodné dlouhodobé vyřazení určité potravinové skupiny (např. mléčných výrobků nebo obilovin), dále je tomu nadměrná hygiena, klimatické změny, nové potraviny na trhu nebo nadužívání léků.
Potravinovým alergiím lze předcházet delší dobou kojení novorozenců, minimálně šest měsíců plného kojení. Ohledně prevence potravinových alergií je důležité, aby už během těhotenství maminka dbala na správnou výživu, co nejnižší konzumaci léků a eliminaci potenciálně silných alergenů.

Jaký je rozdíl mezi pravou alergií a intolerancí?
ALERGIE
Imunologická alergie se dá celkem snadno diagnostikovat, narozdíl od intolerancí. Alergie je imunitně podmíněná reakce našeho organismu na faktory z vnějšího prostředí - potravina (nebo bílkovina v ní obsažená), pyl, hmyz, léky, zvířecí srst. Náš imunitní systém tyto faktory považuje za škodlivé, proto zareaguje tvorbou protilátek s názvem IgE, aby chránilo organismus před potenciálním nebezpečím.
Pro zjištění, zda máte alergii na danou potravinu je potřeba vysledovat reakce organismu nebo si nechat udělat testy u lékaře na alergologii nebo imunologii. Projevy těla jako otoky hrdla, svědění v dutině ústní, mdloby, fleky a vyrážka na těle, zhoršené dýchání, kopřivka, otok očí, slzení, smrkání mohou značit alergickou reakci.
Alergie se projeví okamžitě, maximálně v pár minutách po setkání s alergenem, a vy tak víte ihned, co vám pravděpodobně vadí, a čemu se máte obloukem vyhýbat. Pro určení správné diagnostiky je nezbytná i rodinná anamnéza. Důležitý je také údaj o množství pozřené potraviny a o časovém rozmezí mezi požitím potraviny a nástupem příznaků.

INTOLERANCE
Laktózová intolerance
Velmi zřídka se objeví jedinec s vrozenou LI. Sníženou nebo dokonce žádnou produkci laktázy může způsobit i dlouhodobé vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku, např. při přechodu na veganskou stravu. Pokud se jedinec po nějaké době znovu rozhodně mléčné produkty zařadit, je nutné je dávkovat postupně (začít 1 lžičkou 2x denně) a vyčkat na reakci trávicího ústrojí.
Někteří lidé i přes lehkou laktózovou intoleranci mohou ale bez problémů konzumovat tvrdé vyzrálé sýry (např. parmazán, goudu) a kysané mléčné výrobky, kdy je obsah laktózy procesem fermentace snížen.
Mléčné výrobky s označením "bez laktózy" nejsou skutečně 100% bez laktózy, pouze do nich byl externě přidán enzym laktáza, aby mléčný cukr rozštěpil ještě dřív, než ho člověk zkonzumuje.
náhražky mléčnách výrobků:
- sójové, mandlové a kokosové mléko
- kešu majonéza
- veganské sýry
- kokosový jogurt
