Omega 3 mastné kyseliny
EPA a DHA najdeme pouze v živočišných zdrojích. Tyto esenciální kyseliny se v těle také dokáží syntetizovat z kyseliny ALA, což je ale neefektivní proces. Přemění se pouze 1%. Pro vegany či vegetariány je nejdoporučovanější a nejlépe vstřebatelnou variantou forma omega3 z mořských řas. Pokud trpíte autoimunitní chorobou a nedostatkem omega3, je pro vás výhodnější přijímat tyto mastné kyseliny DHA a EPA raději přímo z živočišných zdrojů

Benefity
Mezi benefity omega3 patří ochrana zdraví srdce a cév, dále udržují normální hladinu cholesterolu a krevního tlaku, přispívají ke snížení rizika demence, artitidy, diabetu, alzheimeru i rakoviny, jelikož omega 3 působí na buněčné úrovni. Všechny tyto faktory podporují dlouhodobé vědecké studie, které jsou neustále prováděny a doplňovány o aktuální údaje. Řekněme, že je to skutečný lék a výborná prevence.
Výzkum z roku 2012, který poskytuje nejkomplexnější analýzu role omega-3 mastných kyselin v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, dospěl k závěru, že příjem EPA a DHA omega-3 MK je spojen se sníženým rizikem výskytu ischemické choroby srdeční, která je příčinou 7,4 milionu úmrtí na celém světě každý rok, a sníženým rizikem infarktu myokardu.
Zdroje
Živočišné zdroje jsou především tučné divoké ryby (losos, sardinky, makrela, sleď, tresčí játra, halibut), dále rybí kaviár nebo vaječný žloutek od slepic z volného chovu. U rostlinných zdrojů najdeme omega 3 ve vlašských oříškách, lněných semínkách a lněném oleji, chia, řepkovém oleji a mořských řasách.

Rozdíl mezi omega 3 6 9
Omega 6 kyselia linolová je v naší stravě zastoupená v dostatečném množství, protože se nachází ve většině druhů ořechů, arašídech, slunečnicovém oleji (nedoporučuji) a olivovém oleji. Optimální poměr mezi omega3 a 6 by měl být 1:3-1:5, což bohužel neodpovídá průměrnému poměru naší západní společnosti 1:10-1:25 ! Omega 9, kyselina olejová se nachází v olivovém oleji až v 80%. Tato kyselina není esenciální, naše tělo si ji umí syntetizovat, ale přesto má také pozitivní vliv na lidský organismus. Ovšem stejně jako v případě omega6, je i omega9 běžně zastoupená v každodenní stravě.
Pro zařazení více omega3 MK do jídelníčku tedy pravidelně konzumujte ryby (alespoň 2x v týdnu), vlašské ořechy, rybí pomazánky nebo omegu suplementujte kvalitním olejem (doporučuji začku Zinzino, která nabízí jak testy, tak sulementaci).
Nedostatek omega3:
Pří typické české stravě bohaté na cukry, mouku a uzeniny je příjem omega3 opravdu nedostatečný. Symptomy jako pokles energie, zhoršený sportovní výkon, výkyvy nálad až deprese, bolesti kloubů, lámavost vlasů, exémy nebo metabolické poruchy mohou být podnětem pravidelně zařazovat tyto tuky do jídelníčku.
Omega 3 působí v organismu PROTIzánětlivě, naopak omega 6 působí PROzánětlivě. Tento poměr musí být vyvážen. V případě, že používáte často olivový olej, mlsáte oříšková másla a nedoplňujete navíc omega3, nepoměr mezi omega3 a omega6 vznikne velmi snadno.
Nevyvážený poměr má za následek:
1. Špatná propustnost buněčné membrány - tím dochází k nižší vstřebatelnosti živin. Pokud se tedy snažíte jíst zdravě, doplňovat vitaminy a minerály, znamená to, že stejně nedorazí k buňkám. Membrány buněk s dostatkem omega 3 tuků dovedou efektivně přijímat výživu a prospívat.
2. Nedostatečná látková výměna a detoxikace buněk - z jedné strany buňka přijímá živiny, ale potřebuje se taky čistit. Pokud správně nefunguje buněčná membrána, buňka se nedokáže zbavit nečistot.
3. Prozánětlivé prostředí v buňkách - to je způsobené nedostatečnou funkčností buněčné membrány a tím že toxiny a nečistoty zůstávají uvnitř buňky
TIP: Zkuste lněný olej do salátů místo olivového, nebo arašídové máslo v ranní ovesné kaši vyměňte za hrst vlašských ořechů.
Pokud by vás zajímal poměr mastných kyselin (omega 3:6:9) ve vašem těle, napište mi na email nikola@funkcni-vyziva.cz . Odkážu vás na testy, a následně aplikujeme kůru omega3 olejů. Jedná se o jednoduše proveditelný domácí test z kapky krve, který se poštou zašle do nezávislé laboratoře v Norsku. Výsledky jsou do 3 týdnů.
